Modern inredningsstil | Fru Bohlin

4 typer av inredningsstilar

Modernt, industriellt, lantligt och chict… Listan på olika typer av inredningsstilar kan göras lång. Med ett överflöd av unika designer kan det vara svårt att avgöra vilken stil som passar just dig och ditt hem bäst. En bra utgångspunkt för ett inredningsprojekt är därför att lära sig lite om var och en av stilarna för att se hur de skiljer sig från varandra. Vår guide listar 4 olika inredningsstilar att låta sig inspireras av inför eventuella renoveringar.

Modern inredningsstil 

Modern inredning kännetecknas av rena och skarpa linjer, en lugn färgpalett och ett stilrent utseende. Material av metall, glas, skinn och betong i kombination med stora mattor och abstrakta former på väggarna används ofta för att förmedla en känsla av lyx. Möbler och inredningsdetaljer brukar fokusera mer på utseende än praktiskhet – i det moderna hemmet och vardagsrummet står image i rampljuset. 

Av alla olika inredningsstilar som finns, är den här idealistisk när man vill förmedla en känsla av rymd. Om man har trånga och instängda utrymmen kan enkelheten i den moderna designen ge intrycket av att rummen är större än dem faktiskt är. 

Klassisk inredningsstil 

Det klassiska hemmet ramas in av väggar i ljusa, jordnära och harmoniska färger. Smakfulla tyger i bomull och linne, vackra kristallkronor och soffor i Howardstil är karakteristiska för den klassiska inredningsstilen. Golv av trä, sten eller marmor tillsammans med eleganta speglar och vackra detaljer i guld och silver ger din bostad en tidlös prägel.

Klassisk design utmärker sig även när man talar specifikt om inredningsstilar för vardagsrum. Klassiskt utformade vardagsrum innehåller ofta en s.k. brännpunkt. Det kan röra sig om en öppen spis eller ett massivt matsalsbord. När brännpunkten identifierats och valts som fokus för ett rum, placeras alla andra föremål på ett sätt som framhäver den specifika brännpunkten. 

Lantlig inredningsstil  

Känslan av värme och trivsamhet definierar den lantliga inredningsstilen. Färgerna går i ljusa toner och golv, väggar och möbler är ofta av trä. Vackra och mönstrade textilier och tapeter tillsammans med gröna växter och långa gardiner ger bostaden en romantisk karaktär. I lantliga inredningsstilar ingår även ofta möblemang som målats i vitt och sedan behandlats på ett sätt som gör att de ser mycket slitna ut. Den här stilen skapar ett mysigt och välkomnande hem.

Skandinavisk inredningsstil 

Den skandinaviska inredningsdesignen är minimalistisk, sofistikerad, avskalad och funktionell. Läder, trä och olika former av sten är alla material som är självklara i den skandinaviska inredningsstilen. Grunden för designformatet är dess nedtonade färgval. Stilen fokuserar på att ge hemmet luftiga rum med generösa ljusflöden, och därför används gärna vita, gråa eller beigea färger. För att lyckas skapa ett hem i sann skandinavisk anda, ska överflödiga prylar avlägsnas. Istället ska du lägga fokus på noggrant utvalda detaljer som ger hemmet personlighet, trots den sparsamma möbleringen. 

Inred ditt hem med Fru Bohlin 

Förhoppningsvis har den här guiden gett dig en bättre idé om vilken av alla inredningsstilar som faller dig mest i smaken. Att inreda hemmet i enlighet med stilen du vill ha är däremot klurigare än man kan tro. Därför är det en god idé att ta hjälp av en välrenommerad inredningsbyrå som har god erfarenhet inom området. Fru Bohlin hjälper dig med alla inredningselement och säkerställer det slutresultat du vill ha.