5 tips om inredning för vardagsrummet

Inredning för vardagsrummet | Fru Bohlin

Att inreda hemmet på egen hand kan vara rätt knepigt och många väljer därför att ta hjälp av en stylist eller inredningsdesigner för att få det slutresultat man tänkt sig. De hjälper dig nämligen med alltifrån färgval och placering av möbler till att välja ut de där små inredningsprylarna som verkligen kan göra en stor skillnad i rummet. Ibland kan det dock vara roligt att själv få testa sig fram och skapa den stil och atmosfär som faller en i smaken. Har du därför bestämt dig för att försöka välja ut inredning som passar ditt vardagsrum och styla det på egen hand följer här några enkla tips och råd att ta med dig på vägen.

Välj rätt möbler

En av de viktigaste sakerna när du ska göra om i ditt vardagsrum är att välja inredning som passar både dess planlösning och storlek. Välj alltså inte för stora eller för små möbler som kommer se malplacerade ut i rummet och välj inte en inredningsstil bara för att den är trendig. När det kommer till inredning i vardagsrum får den gärna spegla din personlighet och bjuda in till såväl myskvällar i soffan som härligt festmingel med vännerna. Kika runt på olika inspirationssajter online eller bläddra i lyxiga inredningsmagasin för att skapa en uppfattning om vilken inredning som passar ditt vardagsrum.

Skapa utrymme för umgänge

Vardagsrummet ska alltså vara en plats där det känns naturligt att bjuda in till både soffhäng och festligare tillställningar. Rummet blir ofta hemmets mittpunkt och inredning för vardagsrum i svenska hem tenderar därför ofta att bli det många väljer att lägga lite extra krut på. Om du har ett stort rum kan du skapa flera mindre sittgrupper med både soffor, fåtöljer och kanske ett matbord för en ombonad och hemtrevlig atmosfär, medan en inbjudande och bekväm soffa räcker gott och väl för det lilla vardagsrummet. Anpassa helt enkelt mängd och storlek på möbler efter ditt rums förutsättningar!

Hitta rätt färgpalett

En enkel lösning är att hålla rummets väggar vita för en lättmatchad och fräsch känsla, men tyvärr kommer det inte kännas särskilt unikt. Vill du därför att ditt vardagsrum ska ha en inredning olik alla andras gäller det att våga leka med olika färgpaletter och mönster. Har du öga för vilka nyanser som går bra ihop med varandra är det bara att sätta igång, men vet du inte riktigt hur du ska gå tillväga för att inreda ditt vardagsrum är ett tips att ta hjälp av en inredningsdesigner. Annars är det lätt hänt att välja färger som inte framhäver rummet på bästa sätt och som skapar ett rörigt intryck i stället för ett harmoniskt.  

Få till en inbjudande atmosfär med textilier

Något som verkligen kan skapa värme och mysfaktor i ett vardagsrum är en inredning full av olika typer av tyger. Kuddar, filtar, gardiner och mattor skapar alla ett mjukare och mer sammanhållet uttryck och får rummet att gå från kalt och opersonligt till ombonat och unikt. Textilier är dessutom enkla att byta ut från säsong till säsong om du vill ändra utseende i vardagsrum och inredning.

Lägg fokus på belysningen

Sist men inte minst – satsa på bra belysning! Det räcker oftast inte med en enda taklampa, utan dekorera rummet med punktbelysning i form av vägglampor, bordslampor och golvlampor för att lysa upp hörn och möbler som annars kan råka hamna i skymundan. Dessutom skapar det en betydlig mysigare känsla i rummet.