Din guide till ett mysigt sovrum

Sovrummet är ett viktigt rum i hemmet. Det är viktigt att sovrummet har en inredning som gör att vi känner oss lugna och avslappnade så att vi kommer till ro på kvällen, men samtidigt bör rummet även ge oss energi på morgonen. Inredning av sovrum kan vara svårt av just de anledningarna. Här följer dock några tips på hur man kan tänka och vad man kan göra om man kör fast. 

Tips på inredning av sovrum – möbler, proportioner och ljussättning

I sovrummet är såklart sängen en viktig faktor för att skapa ett behagligt och funktionellt rum, men även saker som mattor, gardinuppsättning och krukväxter spelar roll för myskänslan. 

  1. Sängen och madrassen – Sovrummets absoluta huvudfunktion är just sömnen, och det är viktigt att du har en säng där du kan vakna utvilad på morgonen och där du känner att det är skönt att lägga sig på kvällen. 
  2. Passar garderoben in i rummet – just garderoben är viktig för att rummet ska kännas proportionerligt. Har du en garderob som gör att du knappt kan komma in vid sidan av sängen ser det både konstigt ut och blir krångligt när du ska gå upp för att gå på toaletten mitt i natten och det är mörkt i rummet. 
  3. Blir det mörkt i rummet när du ska sova – rätt gardinuppsättning kan verkligen göra en stor skillnad för hur mörkt det blir i rummet, och vi människor sover bättre när det är mörkt. Här kan man till exempel investera i mörkläggningsgardiner om man inte vill skaffa persienner. 

Fundera över belysningen

Ljuset i sovrummet är lika viktigt som att det är mörkt när du sover. Takbelysningen behöver vara behaglig men ändå energigivande så att du vaknar till på ett lugnt sätt på morgonen och kan börja dagen på bästa sätt. Tänk även på att placera läslampor vid sängen och kanske en lampa i fönstret  för stämningsbelysning under kvällen. Att låta en elektriker installera små nischspotlights i fönstret ger en riktigt lyxig och genomtänkt känsla.

Använd färger som sätter stämningen

Färger påverkar vårt humör och vår energi, och det är därför viktigt att fundera över vilka färger man vill ha i just sovrummet. Vitt är färscht men kan lätt ge en ganska kall och opersonlig känsla. I ett sovrum är det en bättre idé att satsa på lite dovare kulörer som ger ro och lugnar sinnet. Ett tjockt härligt överkast och en lyxig heltäckande matta är pricken över i:et i ditt sovrum.

Att använda en professionell inredare för att göra om sovrummet

När det är svårt att hitta inspiration för inredning av sovrummet, när man har ett rum som är svårinrett på grund av proportionerna eller om man helt enkelt kört fast i inredningen kan det vara en idé att ta hjälp av en professionell inredare. Klicka på våra tjänster för att ta reda på mer om vad en professionell inredare kan göra för att skapa ett behagligt sovrum för dig. De erbjuder allt från platsbyggda möbler till hjälp med färgsättning och gardinuppsättning. Stockholm är en stad många inredare utgår ifrån, men de kan även ofta utföra arbeten i andra delar av landet.