Digitalt & Kostnadsfritt
Boka möte

Kontorsgardiner

Ta kontoret till nästa nivå genom att inreda med skräddarsydda gardiner. Gardiner ger en härlig känsla av trivsel och värme. Textilier dämpar även akustiken vilket är viktigt när man väljer gardiner för kontor.

Med rätt sorts gardiner till kontoret kan man justera ljusinsläpp och värme. Man kan även enkelt göra öppna kontorslandskap mer flexibla med rumsavdelande textilier där man skapar rum i rummet för att kunna jobba enskilt eller mera öppet vid behov.

Beroende på vilken känsla man önskar uppnå i rummet kan man välja bland snygga veckbandslängder, wavegardiner, lamellgardiner, hissgardiner eller gardiner med sydda glid. Vi skärddarsyr gardinlösningar helt efter önskemål och rummets förutsättningar.

 

Ljuddämpande gardiner

Många gånger kan det vara nödvändigt att behöva applicera ljuddämpande lösningar till kontorsmiljön för att få en mer dämpad och mjuk ljudnivå. Marknaden erbjuder snygga ljudabsorbenter som kan monteras på väggar och i tak men det är också effektivt att få in lite tjockare mattor, stoppade möbler och sist men inte minst mycket textilier såsom gardiner och draperier.

Väljer man ljuddämpande gardiner till kontoret så ger det inte bara en skön känsla utan såklart även en ombonad och lyxig känsla.

 

Olika modeller av gardiner

Det finns otroligt många olika alternativ av gardiner för kontorsmiljö. Välj mellan alltifrån veckbandsgardiner, hissgardiner, wavegardiner, gardiner med påsömnadsglid eller lamellgardiner och välj den modell som bäst passar in i på ert kontor.

 

Hur långa ska gardiner vara?

Gardiner som får hänga hela vägen från tak till golv ger en lyxig hotellkänsla och en värme som sprider sig i rummet.

Dessutom kommer det upplevas som att takhöjden är högre. Vi rekommenderar att man mäter takhöjden på flera ställen där gardinerna skall hänga eftersom höjden kan skiljas åt.

Välj det kortaste måttet och gå efter detta när längden på gardinerna beställs. Beroende på gardinlösning så behöver man lägga till ett par extra cm på längden. Antingen vill man att gardinerna precis ska släpa i golvet och några centimeter då vilar på golvytan. Eller så föredrar man istället att gardinerna ska ha en mer svävande känsla och sluta strax ovanför golvet, då ska man i stället dra av ett par cm från måttet.

Fördelen med gardiner som svävar en liten bit ovanför golvet är att gardinerna håller sig rena och fräscha längre då de inte kommer i kontakt med damm och smuts på golvet. Det kommer även ge rummet en lite luftigare
känsla.

Ibland är det dock inte möjligt att fästa en gardinskena i taket. Vårt bästa tips är då att hitta en naturlig linje så högt upp på väggen som möjligt, såsom en list eller en stuckatur, och montera gardinskenan där.

 

Hur breda gardiner ska man ha?

Att välja rätt bredd på gardinerna är viktigt och kan göra en oerhörd skillnad för rummet. Får man fel gardinbredd kan det förstöra helhetsintrycket av och medföra att fönstren kan se mindre ut än vad de egentligen är.

När det gäller bredd på gardiner finns det två fasta bredder att välja mellan: enkelbredd och dubbelbredd. Men kom ihåg att man kan hänga upp flera gardiner bredvid varandra om man har en bredare vägg. Enkelbredd, oftast 150 cm är en bra bredd på gardiner när det bara är en smal bit av väggen skall täckas.

Har rummet flera fönster bredvid varandra kan även en enkelbredd användas för att hänga mellan fönstren utan att det blir för mycket tyg Dubbelbredd oftast 300 cm är en bra bredd på gardiner när man vill täcka mycket yta, exempelvis om man vill täcka en hel vägg fram till där fönstret börjar.

När rummet har stora fönster är det extra viktigt att välja breda gardiner, annars kan gardinerna se allt för minimalistiska ut i jämförelse.

 

Hur breda gardiner ska man har för att inte förminska sitt fönster?

Fönster är vackra, visa dem! Beroende på hur du hänger dina gardiner kan du både förminska och förstöra intrycket av dina fönster. En gardinskena som är lika bred som, eller bara någon decimeter bredare än fönstret, kommer göra att gardinerna täcker ganska mycket av fönstret. Detta gör att fönstret i själva verket ser mycket mindre ut än vad det faktiskt är.

Lösning: Häng gardinerna brett. Gardinskenan ska vara bredare än fönstrets bredd, då kan du placera gardinerna på sidan om fönstret och därmed maxa ljusinsläppet. En bra tumregel är att välja gardiner som är dubbelt så breda som fönstret, då ser det snyggt ut även när gardinerna är fördragna.

 

Hur breda ska gardiner vara för att inte bli för smala?

De flesta köper ett par gardiner och hänger en gardin på varsin sida av fönstret. Har man ett större fönsterparti kan det lätt se tanigt ut med en smal gardin. Det blir inte proportionerligt med riktigt stora fönster och väldigt smala gardiner.

Lösning: Mer tyg! Fyll ut ordentligt, det blir direkt mycket snyggare och en varmare och lyxigare känsla. Du kan antingen köpa gardiner med dubbelbredd eller välja att köpa en till uppsättning gardiner. För stora fönster gör det en oerhörd skillnad när du får upp extra mycket tyg.

 

Dubbla gardiner för extra bredd

Ju mer tyg desto bättre! Detta är en bra riktlinje när man ska bestämma sig för hur breda dina gardiner ska vara. Idag är det populärt att inreda med dubbla gardiner, så att man får en härlig hotellkänsla, ett par ljusa och skira gardiner som ger ljusinsläpp och ett par tyngre som får hänga utanför de tunna. Räkna med att den totala bredden för dina gardiner blir lite mer eftersom de skira gardinerna kommer sticka ut bakom de tjockare gardinerna.

Det gör dock inget att de skira gardinerna hänger en bit in framför fönstret då de fortfarande släpper in mycket ljus.

  Boka kostnadsfritt digitalt möte


  Fru Bohlins nyhetsbrev

  Inspiration & inredningstips

  Skickar...

  Vad kul att du vill prenumera på vårt nyhetsbrev!
  Vänligen bekräfta din prenumeration i mejlet du får till din inkorg.

  Din prenumeration kunde inte läggas till. Försök igen senare.