Gardinuppsättning

Gardiner gör mycket för ett rum. Det skapar en helhet, ramar in fönster samt ger en ombonad och genomtänkt känsla. Många känner sig lite osäkra när det kommer till gardiner. Man vet inte vad som passar eller vilken färg och vilket material man ska använda. Hur ska gardinerna hänga? Hur långt utanför fönstret ska stången eller skenan gå? Många gånger har man fönster som sitter i ett burspråk eller fönster som sitter i anslutning till en balkongdörr. När det sedan kommer till beräkning av tygåtgång och sömnadsbeskrivning så är det många som ger upp och att montera skenor i sitt betongtak är det få som vågar sig på.
Ett platsbesök med en av Fru Bohlins inredare bokas. På mötet pratar vi om stil såsom kulörer, material, struktur och mönster. Vi pratar även om upphängningslösningar och budget samt tar de mått som krävs för att beräkna textilåtgången.
När vår inredare är klar med sitt arbete bjuds ni in till presentation på vårt kontor där vi visar textilförslaget som vi tagit fram.
I samband med vår presentation erhåller ni en offert som omfattar textil, sömnad samt lösning för upphängning i form av skenor eller stänger.
Önskar ni att vi beställer gardiner och skenor ordnar vi gärna detta.
Önskar ni hjälp med montering samarbetar vi med duktiga montörer och kan vidareförmedla den tjänsten.
Kostnaden för våra skräddarsydda förslag av gardiner baseras på två saker:
Kontakta Fru Bohlin idag så hjälper vi dig att ser över vad kostnaden blir i ditt fall.
Det finns många olika typer av gardinstänger. Vill ni att den ska synas eller inte? Idag har det blivit populärt med skena i taket vilket ger ett sparsmakat intryck och likt den man ser på hotell. Men det passar inte alltid utan många gånger blir det bättre med en synlig stång i tex mässing. När man väljer en klassisk gardinstång bör man lägga till 15 cm på vardera sida av fönsterfodret. Har ni ett fönster som är 100 cm brett så bör stången vara 130 cm. Vill ni att fönstret ska se större ut så lägg på ytterligare 15 cm på vardera sida.
Har du lågt i tak? Montera en skena i taket för att få rummet att se större ut samt att takhöjden då upplevs som högre. Om du inte har möjlighet till detta är en bra regel att placera gardinstången 15-20 cm över fönsterkarmen, alltså inte i samma höjd som fönstret.
För korta gardiner är lika fel som för korta byxor eller för korta ärmar. Hellre att de faller ner tungt över golvet men satsa på att låta dem sluta c:a 0,5 cm ovanför golvet.
För att kunna dra för gardinerna, och få en snygg veckning, ska tyget vara 50% längre än väggen. En 4 meter lång vägg behöver alltså 6 meter tyg.
Innan du väljer ett tyg, fundera på om gardinerna skall ha något särskilt syfte – kanske vill man ha mörkläggande gardiner i ett sovrum, då är det bra om det är en tjock textil eller att man låter fodra tyget. Om du istället vill släppa in ljus är det bättre att satsa på ett lite mer tunnare tyg. Vill du ha mönstrade gardiner så kan det vara bra att låta resterande inredning såsom färger och mönster på väggar och mattor vara lite lugnare. Glöm inte att gardinens kulör skall tas upp i övrig inredning, så det skapar en helhet och sammanhang. Plocka tex upp en färg från en soffkudde eller en matta.
Ett annat sätt att hänga gardinerna på är att använda olika tyger. Häng mörka gardiner ytterst och ljusa innanför, eller tyg i olika material – det finns både tvåspåriga skenor och stänger för att hänga dem på ett sådant sätt. Att ha dubbla gardiner är ett bra sätt att variera ljusinsläppet på, men det hjälper också om man vill lägga till extra textiler för att dämpa rummets akustik.
Har man två eller fler fönster bredvid varandra kan du antingen hänga en längd på vardera sida och en i mitten, eller så lägger man till ytterligare en gardinlängd i mitten så att de hänger 1-2-1. På så sätt kan du dra för båda fönstren från mitten. En annan viktig sak att tänka på när man hänger gardinerna är att inte hänga för smalt. Både rummet och fönster känns större om du drar ut gardinerna, eftersom det öppnar upp. För att uppnå bästa resultat bör du se till att gardinerna täcker hela mittpartiet mellan de två fönstren I lite smalare rum passar det fint att bara ha en gardinlängd på ena sidan av fönstret, som är bred nog att dras för och täcka hela fönstret.
Använd ett tunt, ljust tyg som släpper igenom mycket ljus om du vill sätta upp en gardinlängd från vägg till vägg. Detta är ett bra alternativ om du till exempel vill ha minskad insyn. Återigen tänk på att köpa 50% mer tyg än vägglängd för snygg veckning.
Det finns många snygga rullgardiner som fungerar fint som gardiner om du inte rullar upp dem hela vägen. Låt dem hänga ner en bit och visa upp ett fint, lekfullt mönster. Ett annat alternativ är att låta sy upp en hissgardin som kan fås i en enorm mängd kulörer och mönster och enkelt anpassas till varje unikt fönster.
Gardiner behöver inte bara hänga framför ett fönster. Varför inte hänga upp en vacker textil för att dölja öppen förvaring, en tråkig dörr, eller för att skärma av en del av ett rum?
Boka ett offertmöte
Här ser ni några bilder från ett reportage som gjorts om oss och om hur man skall tänka när det gäller gardiner