Inredning hus och lägenhet

Inredning är roligt och med rätt recept, gott om tid och massor av tålamod blir resultatet ofta väldigt bra. Helheten i inredningen är viktig men ofta är det just det som är det svåra, att binda ihop väggkulören med golvet, mattan, möblerna, gardinerna och övriga detaljer. Att dessutom planera in både befintliga och nya möbler utan att det ser övermöblerat eller tomt ut är knivigt.
För att skapa ett trivsamt och funktionellt hem med rätt färgsättning, ljussättning och helhet med möbler och textilier krävs det kunskap och framförallt tid, något som många saknar idag. Att anlita en inredare som tar hand om alla dessa moment är en bra investering i både tid och pengar. Du slipper dyra felköp och behöver inte trängas i butiker på helgerna. Vi kan hjälpa er oavsett om det bara handlar om ett rum eller ett helt hus. Vi utgår alltid från dina önskemål, behov och förutsättningar när vi arbetar med ett projekt. Baserat på detta skapar vi en kreativ lösning som tillgodoser och överträffar dina förväntningar. Vi kan även hjälpa dig med inköp av möbler och inredningsdetaljer.
Varje enskilt uppdrag är unikt och vi föredrar att alltid börja med ett möte för att prata igenom behov och önskemål. Därefter lämnar vi en offert som innefattar vårt inredningsarbete. Ett inredningsuppdrag startar med ett uppstartsmöte med en av våra inredare och inför detta erhåller du ett frågeformulär som hjälper dig att tänka till kring stil och material och budget. Efter vårt uppstartsmöte startar vårt designarbete och därefter håller vi vår presentation på vårt kontor då vi går igenom ritningar, möbler, golv, färger, tapeter, gardiner, armaturer, kakel, köksluckor m.m. Vårt förslag ger dig en perfekt grund till en ordentlig förändring och du kan välja att själva ta hand om inköp, sömnad och genomförande eller låta oss ta hand om det.
Spar dina inspirationsbilder och ta med dem när du ska göra dina inköp. Det kan vara en klok investering. Som med det mesta blir det oftast bättre om man planerar och tänker igenom hur man vill ha det i sitt nya hem. Köper man nyproduktion kan man ofta påverka den fasta inredningen, såsom kakel, golv och tapeter, och då är det en god idé att göra en moodboard i exempelvis Pinterest.
Tag fram bostadsritningen och rita in de möbler du vill ska få plats. Då ser du ganska lätt om det kommer att fungera. Tänk luftigt när du ska möblera, hellre lite nättare möbler och inte för många. En matplats till exempel behöver ganska mycket plats för att man enkelt ska kunna passera även när man sitter vid bordet samt man skall få plats att skjuta ut stolarna för att sitta lite mer bekvämt efter middagen. Möblera kring olika funktioner, våga flytta ut möblerna från väggarna och försök att få en bra balans i rummet, men glöm inte bort att blanda så det inte blir för mycket symmetri.
Gränsen mellan en väl avvägd möblering och den där möbeln som gör att det tippar över och blir för mycket kan ibland vara hårfin. Ett övermöblerat rum känns trångt och slukar energi. Sträva efter att skapa så mycket rymd och luft i möbleringen att det är enkelt att röra sig. Ibland kan det hjälpa att möblera om. ”Less is more” kan i många fall vara gångbart även i inredning. Eller åtminstone strävan efter en bra balans mellan alla vackra saker man vill omge sig med.
Har du något rum du inte riktigt trivs i? Står det kanske någon möbel och skaver och inte passar in, flytta den till ett annat rum. Tänk även på hur möblerna passar rent storleksmässigt – ett stort rum kräver maffigare pjäser, medan ett mindre rum mår bättre av mindre möbler.
Att flytta är som att vända blad och börja något nytt och spännande. Många gör sig av med sitt gamla bohag och köper allt nytt. Det kan ofta vara nödvändigt då det många gånger kan vara så att dina befintliga möbler inte passar in i storlek. Dock är det alltid en god idé att försöka blanda in några lite äldre saker som en matta, lite konst eller kanske en vacker bokhylla. På så vis får du in lite mer själ i ditt hem och din bostad liknar inte en möbelkatalog. Hämta inspiration från både gamla och moderna hus inredningar.
Belysningen i ett rum är A och O, både för stämningen och känslan. Du kan ha inrett ett rum till perfektion, men struntar du i betydelsen av belysning kan allt falla platt. Alla rum behöver tre sorters belysning och alla är lika viktiga för helheten: Allmänbelysning, arbetsbelysning och stämningsbelysning. Vackra lampor är dessutom dekorativt. Tänka på att all takbelysning skall gå att dimra. Flyttar du in i en nyproducerad bostad kan du passa på att tänka en extra gång på belysningen. Det finns smarta lösningar där all belysning styrs av en app tex.
Handlar det om ny färgsättning för hela bostaden? Tänk igenom noga och ta gärna hjälp av en inredare som har god erfarenhet av kulörer. När väggarna ska färgsättas behöver man ta hänsyn till omkringliggande ytor såsom snickerier, golv, möbler och mattor. Även väderstrecken och omgivningen utanför kan spela in. Dock är det inte nödvändigt att ha samma kulör i alla rum men tanken är att dina färger inte ska spreta för mycket utan hålla ihop hemmet och inredningen.
Satsa på gardiner! Satsa på mycket gardiner, mycket tyg! För att skapa rymd och släppa in ljus, sträva efter att sätta dina gardiner så högt upp i taket som möjligt. Gardiner gör massor för helhetsintrycket i ditt hem.
Att möblera kreativt och undvika väggarna fungerar naturligtvis inte i alla rum. Men det kan vara värt att testa! Uppställt mot väggarna blir det ofta ett stort, tomt golv över och som egentligen inte används. Se istället framför dig små mysiga öar av möbelgrupper, en liten läshörna, dricka-kaffe-efter-middagen-grupp, slapp-och mysgrupp osv. Bind ihop öarna med mattor och sideboards.
När det gäller ytskikten kan nyproduktion upplevas som lite platt då ytorna är praktiska och lättskötta. Man behöver jobba med kontraster, symmetri och assymetri. Satsa gärna på hög kvalitét, det har du igen i längden. Välj ett trägolv som går att slipa flera gånger, välj hög kvalitet på klinker och kakel. När du ska välja förvaring till badrum och snickerier till kök handlar det också om en kvalitetsfråga. Som med allt annat; du får det du betalar för.
Boka ett offertmöte