Drömmen om sekelskiftesvåningar slocknar aldrig. Det är som att de glittrande kristallkronorna, gipsdekorationerna och knarrande trägolven förtrollar oss och aldrig går ur tiden. För dig som haft turen att komma över en bostad från förra sekelskiftet kommer här några användbara tips!
Stuckatuter och takrosetter är nästan ett måste när det kommer till sekelskiftesinredning. När husen byggdes klassificerades de till och med utifrån vilka kvarter de låg i – ett område i Stockholm skulle ha en viss typ av rosetter i vissa rum och några gator bort kunde något helt annat gälla. Det finns professionella stuckatörer som besitter en enorm kunskap och skicklighet inom området. Prata med en sådan om du planerar att restaurera taket eller återskapa dåtidens stuckaturer. Det finns mängder av olika stuckaturer och takrosetter att välja bland.
Under klickgolv och plastmattor kan de vackraste massiva trägolven gömma sig. Men de kräver förstås både slipning och ytbehandling. Ibland behöver man byta ut golven då de är för slitna, välj då ett rustikt massivt trägolv av god kvalitét.
Många tror att sekelskifteslägenheterna alltid varit ljusa och fräscha – men det är en sanning med modifikation. I slutet av 1800-talet dominerade snarare tunga, dova, mörka färger och mycket ornament. Först en bit in på det nya århundradet började tankar om ljusa, lätta färger sprida sig. Inspireras av våra föregångares mod att inreda med färg och smycka dörrar, innertak, stuckaturer och paneler med olika kulörer.
Det kan vara en god idé att välja annat golv än trä i tex kök och hall och givetvis badrum. Satsa gärna på ett oktagonklinker, en vacker form som lämpar sig fint i en sekelskiftesbostad. Många leverantörer erbjuder oktagonklinker med fris – detta ger ett mycket vackert resultat och en mängd olika varianter för att kunna skapa ett personligt mönster.
Till golv väljer du förslagsvis ett vackert klinker i oktagonmönster och till väggarna är det fasade kakelplattor som gör sig bäst. Du hittar klassiska vita plattor hos många leverantörer och även mörkt gröna ger ett vackert resultat. Vill då får ett mer ”arbetat” och exklusivt badrum kan du komplettera med fina bröstlister, hörnlister i samma serie som ditt väggkakel. Ett annat alternativ är en klassisk carraramarmor till både golv och väggar.
Förutom stilenligt kakel och klinker gäller det att följa sekelskiftesstilen när det gäller övrig inredning. Välj gärna blandare i mässing, vackert klassiskt porslin, klassiska armaturer samt gedigen förvaring, gärna platsbyggda kommoder och väggskåp med penselmålad yta.
Under 1920-talet var det ytterst få som hade målarfärg på väggarna. Här var det istället småmönstrade tapeter som gällde. Gärna i dovare och mildare färger. Jugend är ett mönster som var otroligt populärt under tidigt 1900-talet i Sverige. Mönstret kännetecknas av regelbundna och återkommande spetsbågar likt ett grafiskt mönster. Mönstertypen passar bra att använda på hela väggar.
Nationalromantiken kännetecknas kanske främst av sina småmönstrade tapeter med vackra små blomsterknippen, men det är precis lika vanligt med art deco-mönster såväl som klara färger och svarta, tjocka konturer – inslag av fåglar är ett plus!
Under 1800-talets andra halva var det nyrenässansen som präglade våra hem och här var det mörka och tungfotade mönster som gällde, gärna med romber eller medaljonger.
Ett sekelskifteskök karaktäriseras av bland annat djupa, höga och platsbyggda skåp. Köken är oftast mycket maffiga och skåpluckor består oftast av vitrinskåp med glas eller är profilerade. Det finns vanligtvis även en ordentlig spis såväl som mycket arbetsyta.
Köksöar är inte bara fantastiskt fina, utan det gör det också möjligt för dig att få mer arbetsyta i ditt kök. Dessutom är de helt rätt i en bostad från sekelskiftet.
Det finns få saker som är lika “sekelskifteskök” som mässingsdetaljer. Satsa på beslag och blandare i mässing. Även andra detaljer såsom belysning och vred kan med fördel vara av mässing.
När det kommer till valet av kakel satsa på ett klassiska kakel med fasade kanter.
Spisen i ett sekelskifteskök är allt annat än liten och diskret. Här ska du satsa på en ordentlig spis med en stor ugn. Moderna glashällar går bort!
Man har hittat en ”modern sekelskiftesstil” som stavas stilrenhet och välplanerat. Väggar och tak målas ljusa och lätt tonat vita eller tapetseras med en ljus klassisk tapet med diskret medaljongmönster. Det gör det lätt att ta i mer med färgade moderna accentfärger på detaljerna istället och ger en luftig stilren känsla. Nedtonade väggar passar även fint ihop med större antika möbler som ofta har mycket krusiduller och hantverk.
Till en gammal klassisk sekelskiftesvåning kan det vara snyggt att tillsätta moderna stilrena detaljer, som en läcker modern lampa eller en designerstol som till exempel Ägget.
En kristallkrona är verkligen kronan på verket och passar till vilken inredningsstil man än väljer. Som drottningen av inredningsdetaljer hänger hon över allt och bara glänser i all sin kristallglans:) En kristallkrona ger vilken modern sekelskiftesvåning som helst den där eftertraktade lyxkänslan.
En gammal våning måste även få några personliga detaljer med historia att spegla sig i, men se till att mixa med den mer modern inredning så att inte ditt hem upplevs som en antikbutik.