Inreda & Renovera Kök

Förr satsade man på stora salonger och vardagsrum och köket var ofta litet och trångt och avsett till matlagning och beredning. Idag ser det annorlunda ut. Köket har blivit det nya vardagsrummet! Det är här vi samlas efter arbetsdagen och skolan. Vi lagar mat och bakar, vi arbetar, samtalar och umgås. Att renovera köket är en stor investering och det är viktigt att noga tänka igenom vilka funktioner man önskar i sitt kök och hur det ska se ut. Väljer du att anlita FRU BOHLIN ser vi till era behov och önskemål och tar hänsyn till stil, rumsutformning, omgivande ytor och budget. Inredaren ser ert kök med erfarna ögon och tar fram ett komplett förslag och ritning.
Vi tar fram ett komplett förslag som innefattar samtliga ytor i ditt kök. På vårt uppstartsmöte hos dig diskuterar vi behov, önskemål, stil och budget, vi tar alla nödvändiga mått och tittar såklart på omkringliggande ytor. När vi är klara med vårt förslag bjuds du in till presentation på vårt kontor. Under presentationen går vi igenom ritningar och visar materialprover av kökssnickerier, stänkskydd, beslag och bänkskiva. Vi visar vilka vitvaror vi har valt och samt färgsättningsförslag och förslag av möbler, lampor och gardiner om det ingår i ditt projekt. Vi tar fram de ritningar du behöver inför din renovering såsom planritning, 3D ritningar och sektionsritningar. De produkter vi föreslår ritas in på ritningen med sina korrekta mått och med rätt utseende. Det hjälper dig att visualisera hur ditt nya kök kommer att upplevas när det är klart. Våra ritningar är självklart måttsatta och ni ser klart och tydligt på vilka höjder all inredning skall placeras. Det innebär att hantverkarna har bra och tydliga underlag inför sin byggoffert och sitt arbete.
Köksrenoveringsinspiration finns att hitta lite överallt. Kanske såg du ett trendigt kök i den senaste upplagan av din inredningstidning, eller så kanske du upptäckte vilket vackert och praktiskt kök en vän hade när du var på besök hos dem och önskade att du hade ett likadant.
Medan många tar sin köksrenoveringsinspiration från just inredningstidningar eller liknande som presenterar de senaste trenderna och teknikerna, så finns inspiration i alla dess former och skepnader. Det kan handla om allt från en specifik färg du gillar och väljer att ha som tema i köket, till en uppsättning av köksartiklar du väljer att bygga köket kring. I slutändan finns det inga rätt eller fel och endast din fantasi sätter gränserna. Det viktigaste är att du blir nöjd med resultatet och trivs i ditt eget kök – hemmets hjärta.
Oavsett vad för idé du har och hur komplex eller ovanlig den än må vara, så ser vi på Fru Bohlin till att din vision uppnås och samtidigt hålls inom din köksrenoveringsbudget. Vi har hjälpt till att planera och utföra otaliga köksrenoveringar i Stockholm på plats, såväl som på distans runt om i hela Sverige. För mer information om pris för köksrenovering och mer information och inspiration, kontakta Fru Bohlin direkt eller boka in ett möte med oss redan idag. Självfallet behöver du inte ha en specifik design eller vision när du möter med oss på Fru Bohlin. Vi tar oss alltid tiden att sitta ned tillsammans med dig för att ta fram ett kökskoncept du kommer vara nöjd med.
Läs mer
Plocka fram foton, ritningar/måttskisser och tänk ut möjligheter till förändring. Läs inredningsmagasin, läs på nätet, besök köksutställningar, skaffa kataloger, prata med vänner som gjort om sitt kök och hör vad de är extra nöjda/respektive missnöjda med.
Hur använder ni kök? Bakar ni ofta, lagar ni mat tillsammans, har ni ofta vänner på middag? Det är också bra att tänka igenom vilka krav ni har när det gäller vitvaror. Kanske är en extra bred häll ett måste, eller så önskar ni en ångugn. Gör ni ofta storkok, plockar mycket svamp och bär och fryser in? Då kan en extra stor frys vara en god investering.
Kom ihåg att det är fler kostnader än bara köket och vitvarorna som innefattas av en köksrenovering som kakel, bänkskiva, blandare, belysning och ofta golv. Har du inte tänkt att ta hand om renoveringen själv så tillkommer även hantverkstjänster såsom vvs, plattsättning och målning.
Om köksrenoveringen innebär ingrepp i husets bärande konstruktioner, fasader, ventilation, vatten- och avloppssystem eller skorsten måste man ha anmält detta till sin kommun. Bor du i bostadsrätt behöver du även kontakta din förening.
Vad är du ute efter för stil till köket? Drömmer du om ett lantligt kök med vackra bänkskivor av trä eller lutar det åt ett sekelskifteskök med marmor och härligt höga väggskåp med speglar eller kanske ett modernt kök? Undvik att falla för de mest spektakulära kökstrenderna. Orange köksluckor kanske känns hett och spännande just nu, men förmodligen inte om ett par år. Välj så neutral bas som möjligt. Jobba istället med lite mer trendiga detaljer. Möbler, lampor och mattor är lättare att byta ut än en ett helt kök.
Börja i tidigt skede tänka var det behövs eluttag. Vart blir den självklara platsen för kaffebryggaren? Vart ska du placera matberedaren när den används? Det är inte lätt att ta smarta snabba beslut när elektrikern väl är på plats. Bestäm även hur eluttagen och strömbrytarna ska se ut. Tänk på att det alltid behövs fler elkontakter än man tror. Elkontakter är inte de vackraste detaljerna i köket, så tänk också på vilken typ av elkontakter du vill ha för att de inte ska sticka ut för mycket, alternativt om du vill se en finare elkontakt som en detalj i köket. Det finns smarta pop-up uttag som man kan fälla in i bänkskivan.
Ett rum behöver tre olika sorters belysning och köket är inget undantag, allmänbelysning, arbetsbelysning och stämningsbelysning. Planera in ljuskällor och el tidigt. Fundera på vart du behöver arbetsljus, tänk även på mysbelysning som smålampor, julstjärnor med mer. Ska det fällas in spottar i taket? Ta fram storlek och placering av ditt köksbord – då hamnar placeringen av takuttaget för bordslampan på rätt ställe! Dimmer är trevligt, planera för det på alla ställen där det är möjligt.
Tänk inte bara kök utan planera och rita in var du skall ha matplatsen. När du inreder köket är målet att komma fram till ett väl genomtänkt resultat. Kökssnickeriernas färg ska fungera ihop med bänkskivan, golvet, stänkskyddet samt kulören på väggar och övriga snickerier. Även övriga inredningsdetaljer som möbler, textilier, lampor och mattor måste passa ihop så att det hela känns som att det hör ihop. Här kan det vara svårt, framförallt när det gäller kulörval. Glöm inte heller bort att lägga tid på att välja knoppar, handtag, blandare och stänkskydd.
Att välja rätt bänkskiva till köket är ett stort beslut. Det är många aspekter som måste vägas in när det kommer till val av bänkskiva. Tänk igenom förväntningar på bänkskivans hållbarhet. Tänk på att den ska användas varje dag i många år. Välj ett material som matchar ert kök och övriga inredning i er bostad. Det finns ett stort utbud av bänkskivor som tex: Granit, trä, laminat, kalksten, marmor, corian, rostfritt, betong, kakel och glas.
Tänk noga igenom allt som behöver förvaring i köket. Dold förvaring för sådant som du inte vill ska synas i köket såsom stora otympliga köksmaskiner, mindre vackra plastbunkar, konserver mm. Kanske är du sugen på att ha en del öppen förvaring för annat som gärna får synas. Sträva efter att allt ska vara så lättillgängligt som möjligt. Undvik djupa skåp som sväljer prylarna så effektivt så att man har svårt att ha en bra översikt. Förvaring i lådor istället för högskåp är bättre. Visste du att kyl- och frys finns i lådformat?
Ett platsbyggt kök behöver inte bli dyrare än ett kök med färdiga moduler. En inredare kan hjälpa dig att få fram en detaljerad köksritning som hantverkarna kan bygga efter. Du får ett genomtänkt personligt kök där man utnyttjar rummets yta maximalt.
Har du möjlighet att rita in en köksö i köket, gör det! En köksö ger så många fördelar som bland annat extra arbetsyta, extra förvaring, social plats i form av kökets nav där man gärna samlas av olika anledningar. Att placera ugn och micro högre är en god idé då det är ergonomiskt och också ser snyggt ut. En god ide kan även vara att höja upp diskmaskinen för att lättare kunna fylla och tömma den utan att behöva böja så mycket på ryggen, eller varför inte planera för två diskmaskiner? En köksfläkt fyller en viktig funktion men utgör även en stor del av köket stil. En del gillar stora spiskåpor andra vill ha en fläkt som fälls in under väggskåp och många önskar en fläkt som åker ner i bänkskivan. Utbudet är stort. En bra fläkt ska vara effektiv, tyst, energisnål och lätt att rengöra. Tänk på det här när ni väljer köksfläkt: Osuppfångning, ljudnivå och rengöring.
Läs mindre
Boka ett offertmöte