Sköna hem | Fru Bohlin

SKA DU KÖPA ETT EGET VÄXTHUS? TÄNK PÅ DET HÄR INNAN!

1. Dra in el :

Då kan du dra el för arbetsljus och mysbelysning, till frostvakt, elverktyg och tillskottsljus över växterna, radio, dator. Bra att komplettera med jordfelsbrytare.

2. Dra in rinnande vatten :

Det behövs för automatisk droppbevattning och underlättar städning.

3. Dörröppning:

Planera för en stor dörröppning så att du utan problem kan bära in möbler, krukor samt kan köra in med skottkärra.

4. Isolering:

Planera för att kunna tilläggsisolera invändigt med speciell bubbelplast som tål solens strålar.

5. Lucköppnare:

Unna dig och satsa på en automatisk lucköppnare.

 

Plattor med hjul för att tunga krukor ska bli lättare att flytta och att luften kan cirkulera under.

 

Bekväma möbler i mån av utrymme. Här ska man kunna sitta/ligga och njuta av växternas skönhet och dofter …

Timer till belysning som tänds på kvällarna så att växthuset ser trevligt ut även utifrån.

Bild från sommarlandet | Fru Bohlin

SKAFFAT EGET VÄXTHUS? TÄNK PÅ DET HÄR!

 

Ventilera!

Blir det för varmt i växthuset trivs ohyra, och för hög värme kan också innebära att växterna dör. En del växter kan också ha svårt att bli befruktade om det är för varmt. Kondens ökar risken för sjukdomar.

Ibland räcker det med att öppna dörren men då brukar istället sniglar komma in och det vill man inte. Den varma luften stiger uppåt, så bäst vädrar man genom takluftningsfönster och via ventilatorer vid marknivån.

Med en automatisk lucköppnare är det lättare att få rätt ventilation.

Jämna ut temperaturskillnader

Håll jämn temperatur, växter ogillar starka skillnader i temperatur vilket lätt sker i små växthus och på våren och hösten. Sätt in en termometer. För maximalt utnyttjande av växthuset är tex bubbelplast bra. Man kan också installera en frostvakt som slår på om temperaturen går ner under 5 grader.

Dra upp plantor

Du kan dra upp egna plantor om du har tillskottsvärme i växthuset.

Redan i mars-april kan du börja, annars får du dra upp dem inomhus.

Använd krukor

Då jorden inne i växthuset måste bytas varje år är det faktiskt lättare att odla i krukor än i markbädd. Skulle en växt i kruka drabbas av ohyra är det lätt att flytta ut den. Lerkrukor är snygga, men tunga. Bäst är att odla i 10-litershinkar med hål i!

Vattna!

Vattna med vattenkanna eller trädgårdsslang. Det finns annars bevattningssystem för krukor, hinkar och markbäddar. Automatiskt bevattningssystem är att föredra om du ofta är bortrest. Men var försiktig med vattningen då det är kallt ute. Risken för svampangrepp ökar då. Ett knep för att behålla fukten i marken är att täcka jorden med färskt gräsklipp. Även småsten fungerar bra och är fint.

Gödsla

Se till att jorden blir utbytt varje år och gödsla regelbundet.

Värmen och det skyddade läget gör att tillväxten går snabbt. Plantor i växthus behöver mer näring än de som växer utomhus. Grunda krukorna med 0,5-1 dl. hönsgödsel i botten. Börja sedan ge flytande gödsel i samband med vattningen 3-4 veckor efter det att växterna planterats i den nya jorden. Det fungerar även om du har en automatisk bevattningsanläggning.

Håll avstånden!

Plantera inte för tätt så att plantorna skuggar varandra. Runt 40 centimeter ska avståndet vara, ljus och luft mellan plantorna är lika viktigt i ett växthus som utomhus.

 Byt jord

Växthusodling är intensivodling. Byt ut jorden varje år, töm ut den i samband med rengöringen på hösten och ersätt den på våren med ny fräsch jord.

 Plantera i varm jord

När jordtemperaturen är 18-20 grader varm.. Tänk på att skugga småplantorna, de bränns lätt av solen.

 

Bild från sommarlandet | Fru Bohlin

INRED DITT NYA VÄXTHUS


Belysning

En lampa eller två i taket beror på storleken på ditt växthus. Ljuset behövs både för värme och för ljus. Det bästa är att höra med din växthusleverantör vad som passar i just ditt växthus.

Hyllor för plantor

Konsten är att utnyttja det oftast lilla växthuset till max. Stapla hyllor på höjden. Men se också till att ljuset når alla plantor. Det ska finnas plats för övervintrande pelargoner och vårens tidiga frösådd. Och änglatrumpeten behöver rejält med plats om vintern.

Bord

Ett bord att arbeta vid är att bra att ha, är vädret vackert kan du lätt flytta ut det och stå utomhus och arbeta. Se till att du har tillräckligt med plats för krukor och jord och de redskap du behöver. Oftast är det smart med en hylla under där just dessa saker kan stå nära till hands.

Planteringshinkar och upphängning

Många, så många du önskar. För tomatplantering, gurka, kanske vindruvor och annat. Tänk på att dessa plantor växer på höjden och behöver stöd. Krokar och snören att klänga på bör monteras.

Gardiner

Vill du verkligen ha användning av ditt växthus länge på säsongen ska du satsa på skuggardiner. De skyddar mot solen och är dessutom väldigt fint.