renoverat kök med skorsten | Fru Bohlin

Smarta tips inför din köksrenovering

RENOVERA KÖK

Köket har de senaste åren blivit till bostadens nya vardagsrum. Det är där vi umgås, där vi samlas efter arbetsdagen och skolan.

Det har blivit allt mer och mer populärt med stora köksöar där man både kan laga mat, baka och ta en drink med gästerna före maten.

Många använder sin köksö till frukost och mellanmålsplats och där man gör sina läxor.

Dock är det inte alla kök som får plats med köksö, det blir för trångt. Då kanske en förlängning av bänkskivan kan bli bra eller varför inte planera för en mysig sittbänk där man kan hänga innan maten? Hursomhelst är det en god idé att noga tänka igenom vad man önskar i sitt kök när man ska renovera. Du tjänar på att anlita ett proffs, de har god vana av köksplanering och vet vad som är extra viktigt att tänka på när det gäller avställningsytor, förvaring, avstånd osv. Annars kan du söka information och inspiration om köksrenovering på nätet. Det finns massor med bra tips!

Här nedan ger vi några tips som vi tycker är bra att ha i åtanke inför ett köksprojekt.

TIPS INFÖR DIN KÖKSRENOVERING

Ta fram fakta om ditt kök.

Plocka fram foton, ritningar/måttskisser och tänk ut möjligheter till förändring.Läs inredningsmagasin, läs på nätet, besök köksutställningar, skaffa kataloger, prata med vänner som gjort om sitt kök och hör vad de är extra nöjda/respektive missnöjda med.

Vilka behov?

Hur använder du ditt kök? Bakar du ofta? Lagar ni mat tillsammans? Har du ofta vänner på middag? Jobbar du i köket? Det är också bra att tänka igenom vilka krav ni har när det gäller vitvaror. Kanske är en extra bred häll ett måste, eller så önskar du en ångugn. Gör du ofta storkok, plockar mycket svamp och bär och fryser in? Då kan en extra stor frys vara en god investering. Vill du att köket ska bli en samlingspunkt för alla? Tänk då till så att det finns gott om sittplatser och låt gärna en liten hörna bli extra mysig.

Förutsättning?

När du ska renovera ditt kök, kika på hela planlösningen för huset. Hur ser planlösningen ut hos dig? Vilka rum ligger närmast köket? Om det är möjligt är det alltid trevligt att samla de sociala ytorna i en bostad, såsom kök och vardagsrum. Det är även trevligt att enkelt kunna komma ut i trädgården eller på balkongen från sitt kök på sommarhalvåret.

Vad har du för budget?

Vad har du för ekonomiska gränser – hur mycket pengar är du beredd att lägga ned? Är köksrenoveringen omfattande? Kanske flyttar du väggar, byter golv, målar om, drar ny el eller bygger ut. Då har du fler kostnader än bara köket att ta hänsyn till. Ta in offerter från olika köksleverantörer men kom också ihåg att ett kök som du köper i platta paket kan ta extra många arbetstimmar att montera.

Behövs bygglov?

Om köksrenoveringen innebär ingrepp i husets bärande konstruktioner, fasader, ventilation, vatten- och avloppssystem eller skorsten måste man ha bygglov från kommunen för att få sätta igång. Blanketter beställer du från kommunen. Bor du i bostadsrätt behöver du även kontakta din förening.

Vilken stil?

Vad är du ute efter för stil till ditt kök? Drömmer du om ett lantkök med vackra bänkskivor av trä eller lutar det åt ett sekelskifteskök med marmor och härligt höga väggskåp med speglar eller kanske är du mest sugen på ett modernare alternativ? Undvik att falla för de mest spektakulära kökstrenderna. Orange köksluckor kanske känns hett och spännande just nu, men förmodligen inte om ett år. Välj så neutral bas som möjligt. Jobba istället med trendiga detaljer. Möbler, lampor och mattor är lättare att byta ut än en ett helt kök.

Planera för dina eluttag

Börja i tidigt skede tänka var det behövs eluttag. Vart blir den självklara platsen för kaffebryggaren? Vart ska du ha din matberedare när den används? Det är inte lätt att ta smarta snabba beslut när elektrikern väl är på plats. Bestäm även hur eluttagen och strömbrytarna ska se ut. Tänk på att det alltid behövs fler eluttag än man tror. Elkontakter är inte de vackraste detaljerna i köket, så tänk också på vilken typ av elkontakter du vill ha för att de inte ska sticka ut för mycket, alternativt om du vill se en finare elkontakt som en detalj i köket. Det finns smarta popup uttag som man kan fälla in i bänkskivan.

Förvaring

Tänk noga igenom allt som behöver förvaring i köket. Dold förvaring för sådant som du inte vill ska synas i köket såsom stora otympliga köksmaskiner, mindre vackra plastbunkar, konserver mm. Kanske är du sugen på att ha en del öppen förvaring för annat som du gärna visar? Sträva efter att allt ska vara så lättillgängligt som möjlig. Undvik djupa skåp som sväljer dina prylar så effektivt så du tappar kontrollen över dem. Förvaring i lådor istället för högskåp ger ett luftigt och praktiskt kök. Mycket mer än du tror kan förvaras i lådor och det är betydligt mer lättöverskådligt än i ett högskåp med fasta hyll

Belysning

Ett rum behöver tre olika sorters belysning och köket är inget undantag, allmänbelysning, arbetsbelysning och stämningsbelysning. Planera in ljuskällor och el tidigt. Fundera på var du behöver arbetsljus, tänk även på mysbelysning som smålampor, julstjärnor med mer. Ett rum behöver tre olika sorters belysning och köket är inget undantag, allmänbelysning, arbetsbelysning och stämningsbelysning. Planera in ljuskällor och el tidigt. Fundera på var du behöver arbetsljus, tänk även på mysbelysning som smålampor, julstjärnor med mer. Ska det fällas in spottar i taket? Ta fram storlek och placering av ditt köksbord – då hamnar placeringen av takuttaget för bordslampan på rätt ställe!
Dimmer är trevligt, planera för det på alla ställen där det är möjligt.

Inred ditt kök

Tänk hela vägen! Tänk inte bara kök utan planera och rita in var du ska ha din matplats. När du inreder ditt kök är målet att komma fram till ett väl genomtänkt resultat. Kökssnickeriernas färg ska fungera ihop med bänkskivan, golvet, stänkskyddet samt kulören på väggar och övriga snickerier.
Även övriga inredningsdetaljer som möbler, textilier, lampor och mattor måste passa ihop så att det hela känns som att det hör ihop. Här kan det vara svårt , framförallt när det gäller kulörval. Glöm inte heller bort att lägga tid på att välja Knoppar, handtag, blandare och stänkskydd.

Välj rätt bänkskiva

Att välja rätt bänkskiva till köket är ett stor beslut. Det är många aspekter som måste vägas in när det kommer till val av bänkskiva
Tänk igenom dina förväntningar på bänkskivas hållbarhet. Tänk på att den ska användas varje dag i många år. Välj ett material som matchar ditt kök och övriga inredning i din bostad.
Vilken bänkskiva håller längst och kräver minst underhåll?
Det finns ett stort utbud av bänkskivor som tex: Granit, trä, laminat, kalksten, marmor, corian, rostfritt, betong, kakel, glas

Gyllene triangeln

För att köksarbetet ska flyta så smidigt som möjligt i ditt nya kök är det en god idé att utgå från kökets gyllene triangel – förhållandet mellan diskho, kyl och spis.
Har du möjlighet att rita in en köksö i ditt nya kök, gör det! En köksö ger så många fördelar som bland annat extra arbetsyta, extra förvaring, social plats i form av kökets nav där man gärna samlas av olika anledningar.
En felplacerad köksö kan bli ett problem när det kommer till arbetsflödet i köket. Vill du gärna ha en köksö kan problemet lösas genom att köksön rymmer spis och diskho, för att på så sätt göra den till en funktionellt integrerad del av köket. Att placera ugn och micro högre upp har många fördelar. Plus att det ser rätt proffsigt ut att samla dem i ett högskåp. En god ide kan även vara att höja upp diskmaskinen för att lättare kunna fylla och tömma den utan att behöva böja så mycket på ryggen, eller varför inte planera för två diskmaskiner?
En köksfläkt fyller en viktig funktion men utgör även en stor del av köket stil. En del gillar stora spiskåpor andra vill ha en fläkt som fälls in under väggskåp och många önskar en fläkt som åker ner i bänkskivan. Utbudet är stort. Tänk på det här när du väljer köksfläkt: Osuppfångning, ljudnivån och rengöring. En bra fläkt ska vara effektiv, tyst, energisnål och lätt att rengöra.

Ge en köksdesigner förtroendet

Det är en god investering att anlita en köksdesigner/ inredare. Då kan du tillhandahålla era behov och önskemål och låta inredaren se ditt kök med sina erfarna ögon och ta fram ett komplett förslag. Tvinga inte fram speciallösningar om du inte är beredd att betala för det men se till att få med de detaljer du önskar.
Det bästa är att låta en inredare rita upp hela rummet och placera in väl utvalda möbler för att på ett tydligt sätt kunna se hur rummet kommer att upplevas. En stol ska kunna dras ut ordentligt, ett bord behöver vara i en viss längd för att rymma de stolar du har behov av. Många gånger kan ett bord bli för djupt, kanske kan du ha ett som är max 90 cm? Eller är det bättre med ett runt bord? En god idé är att välja ett bord som går att förlänga. Observera att det är viktigt att tänka in takbelysningen här. Glöm inte bort att tänka in mattan som ska vara tillräckligt stor för att rymma hela matgruppen.