Tips i valet av gardiner och textilinredning

Gardiner gör mycket för ett rum. Det skapar en helhet, ramar in fönster oavsett om de är stora eller små samt skapar en ombonad och genomtänkt känsla. Samtidigt är det många som känner sig lite osäkra när det kommer till gardiner. Man vet inte vad som passar till bostaden eller vilken färg och vilket material man ska använda. Andra frågar sig vilken stång man bör välja och hur långt utanför fönstret den ska gå. Många gånger har man fönster som sitter i ett burspråk eller fönster som sitter i anslutning till en balkongdörr. Hur ska man tänka då?

 

När det sedan kommer till beräkning av tygåtgång och sömnad så är det många som ger upp och att montera skenor i sitt betongtak är det få som vågar sig på.

Här följer några användbara tips i valet och uppsättning av textil inredning:

 

Placering av gardinstång

När du ska hänga upp gardiner, tänk på att helst sätta en skena i taket för att få rummet att se större ut och förmedla känslan av att det är högre till tak. Om du inte har möjlighet till detta är en bra regel att placera gardinstången15-20 cm över fönsterkarmen, alltså inte i samma höjd som fönstret!

 

Valet av gardinstång

Tänk på att val av gardinstång sätter stilen. Vill du att den ska synas eller inte?

Idag har det blivit populärt med skena i taket vilket ger ett sparsmakat intryck och likt den man ser på hotell. Men något som sätter stilen och kan smycka rummet avsevärt är om man vågar sig på en vacker gardinstång i tex mässing. Ger både värme och dekoration.

När du ska välja en klassisk gardinstång bör du lägga till 15 cm på vardera sida av fönsterfodret. Har du ett fönster som är 100 cm brett så bör din stång vara 130 cm. Vill du att ditt fönster ska se större ut så lägger du på ytterligare 15 cm på vardera sida och väljer därmed en stång som är 160 cm.

Mät ordentligt

För korta gardiner ser ut på samma sätt som för korta byxor eller för korta ärmar. Hellre att de faller ner tungt över golvet men satsa på att låta dem sluta c:a 0,5 cm ovanför golvet. I det fall som du vill kunna dra för gardinerna, och få en snygg veckning, ska tyget vara 50% längre än väggen. En 4 meter lång vägg behöver alltså 6 meter tyg.

Val av mönster och färger

Innan du väljer tyg, fundera på om gardinerna skall ha något särskilt syfte – du kanske till exempel vill ha mörkläggande gardiner i ett sovrum, och bör då köpa ett tjockt material. Om du istället vill släppa in ljus är det bättre att satsa på ett transparent tyg.

Vita långa tunna längder är ett säkert kort. Men, våga!  Det ger en härlig effekt. Vill du ha mönstrade gardiner så kan det vara bra att låta övrig interiör och färgsättning inomhus vara lite lugnare. Glöm inte att gardinens kulör skall tas upp i omgivningen så det skapas en helhet och sammanhang. Plocka till exempel upp en färg från en soffkudde eller en matta.

Kontraster

Ett annat sätt att hänga gardinerna på är att använda olika tyger. Häng mörka gardiner ytterst och ljusa innanför – det finns både tvåspåriga skenor och stänger för att hänga dem såhär. Att ha dubbla gardiner är ett bra sätt att variera ljusinsläppet på, men det hjälper också om man vill lägga till extra textiler för att dämpa rummets akustik.

Två eller fler fönster

Har man två eller fler fönster bredvid varandra är det snyggt att hänga en längd på vardera sida av varje fönster. Antingen använder man en längd på vardera sida och en i mitten, eller så lägger man till ytterligare en gardinlängd i mitten så att de hänger 1-2-1. På så sätt kan du dra för båda fönstren från mitten.

En annan viktig sak när det gäller gardiner är att inte hänga för smalt. Både rummet och fönster känns större om du drar ut gardinerna, eftersom det öppnar upp. För att uppnå bästa resultat bör du se till att gardinerna täcker hela mittpartiet mellan de två fönstren. I lite smalare rum passar det fint att bara ha en gardinlängd på ena sidan av fönstret, som är bred nog att dras för och täcka hela fönstret.

Hela vägen

Använd ett tunt, ljust tyg som släpper igenom mycket ljus om du vill sätta upp en gardinlängd från vägg till vägg. Detta är ett bra alternativ om du till exempel vill ha minskad insyn. Återigen –tänk på att köpa 50 % mer tyg än väggens längd för optimerad veckning.

Rullgardin eller hissgardin

Det finns många snygga rullgardiner som fungerar fint som gardiner om du inte rullar upp dem hela vägen. Låt dem hänga ner en bit och visa upp ett fint, lekfullt mönster. Ett annat alternativ är att låta sy upp en hissgardin som kan fås i en enorm mängd kulörer och mönster och enkelt anpassas till varje unikt fönster.

Gardiner på oväntat sätt

Gardiner behöver inte bara hänga framför ett fönster. Varför inte hänga upp en gardin för att dölja öppen förvaring, en tråkig dörr, eller för att skärma av en del av ett rum?

 

Behöver du ytterligare hjälp med valet av gardiner? Kontakta Fru Bohlin redan idag. De är en professionell inredningsbyrå som hjälper dig hela vägen, från mätning, mängdberäkning, textilförslag, sömnad och upphängning.

 

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Fru Bohlin.”