Digitalt & Kostnadsfritt
Boka möte

Flytta kök – information och checklista

Funderar du på att byta plats på ditt kök men det känns som ett övermäktigt projekt? Då vill vi ge dig en stöttande knuff för det behöver det inte vara. Här hittar du information kring det du behöver ha koll på inför att flytta köket hemma.

Fördelarna med att flytta ett kök kan vara många när det kommer till flöde och funktion men inte minst ger det ett estetiskt lyft som förvandlar hela hemmet. Strävar du efter mer rymd och vill skapa socialare ytor genom att integrera kök och vardagsrum? Eller vill du kanske frigöra utrymme till ett extra sovrum? För att förändringarna ska ge ett bra slutresultat är det viktigt att ta hänsyn till rummens storlekar, ett sovrum kan till exempel inte göras för litet utan skapar då istället andra problem. Placering av fönster, dörrar, murstock och eventuell trappa påverkar förstås också och är något man behöver ha i åtanke. Hos oss är du i trygga händer, våra inredningsarkitekter har god erfarenhet av planlösningsändringar som innefattar flytt av kök och badrum och hjälper dig till ett slutresultat som lyfter ditt hem.

Tips! Att placera köket intill vardagsrum och matsal samt samla sovrummen på den andra delen av bostaden är ofta en bra strategi som ger ett bra flöde i hemmet.

Hur går jag tillväga om jag vill flytta mitt kök?

Först och främst gäller det att se över hur möjligheterna till ventilation och vatten ser ut.

 • Går det att ansluta till ventilationen eller får det bli kolfilterfläkt?
 • Hur ska vatten och avlopp dras?
 • Hur går golvbjälkarna under golvet?

Projektledning av köksflytten

Tydliga ritningsunderlag och bra projektledning är A och O för renoveringar som dessa. Det krävs en spindel i nätet som ser till att allt arbete mellan inredningsarkitekt, hantverkare och leverantörer flyter på som det ska.

Vi har stor erfarenhet och kunskap inom att flytta både kök och badrum. Tillsammans med många kompetenta samarbetspartners ser vi till att allt rullar på som det ska och du får ett hem som tar vara på tidigare outnyttjad potential. Många gånger medför det att ytan kan disponeras på ett mer effektivt och estetiskt sätt.

Behöver jag bygglov för att byta plats på köket?

Att byta plats på sitt kök behöver inte vara bygglovspliktigt men bor du i lägenhet behöver du tillhandahålla ritningar och få ett godkännande från din bostadsrättsförening samt göra en bygganmälan hos Stadsbyggnadskontoret.

Flytta kök i bostadsrätt

Sammanfattad checklista hittar du längre ner på sidan.

Bor du i lägenhet och planerar att flytta på ditt kök – börja processen med att prata med styrelsen i din bostadsrättsförening, läs igenom föreningens stadgar och berätta vad du planerar att göra.

Ta fram ritningar på lägenheten för att lokalisera ventilation, vatten- och avloppsstammar. Detta gör du på Stadsbyggnadskontoret i din stad. Tjänsten är kostnadsfri och du loggar in med bankid och lägenhetsnummer.

Ta reda på vilken typ av ventilation huset har. Prata med styrelsen i din förening om du inte vet. Får man till exempel koppla på köksfläkten på befintlig kanal eller behövs en kolfilterfläkt utan att koppla på ventilationsstammen?

Du behöver ha ett godkännande från din förening innan du sätter igång med din renovering och flyttar på köket. Många gånger önskar föreningen en ritning som visar hur boytan skall se ut efter köksflytten och vill få information kring ventilation, anslutning till vatten och eventuell påverkan av bärande konstruktioner. Våra ritningar räcker nästan alltid men kräver föreningen mer ingående och detaljerade ritningar av till exempel VVS är det bra att låta en VVS-konsult ta fram en sådan. I vissa fall kan man även komma att behöva anlita en konstruktör om påverkan av bärande väggar behövs.

Du ska även göra en bygganmälan till din kommun. Bor du i Stockholm gör du det till Stadsbyggnadskontoret SBK. Den ska du få godkänd innan du påbörjar din renovering.

Hur ventilationen fungerar i ditt kök är viktigt både för din egen trivsel och även för fastigheten i stort. Om du har självdrag (vanligt för sekelskiftesbyggnader) behöver du en kolfilterfläkt som inte påverkar ventilationen i huset. Ska du förlänga, eller koppla på befintlig ventilationen ansvarar du, i egenskap av byggherre, att ventilationssystemet i huset inte påverkas av din renovering.

Vi rekommenderar att du kontaktar det företag som är ansvariga för OVK i ditt hus, och frågar efter deras rekommendation på hur arbetet ska utföras. Om det visar sig vid en OVK-besiktning att din köksrenovering har påverkat husets ventilation, kommer du vara ansvarig för kostnader att rätta till detta. Detta slipper du om du följt OVK-företagets riktlinjer.

Vid en köksflytt måste du tänka på vart vatten skall anslutas. Kan du förlänga befintliga vattenledningar eller behöver du ta vatten från ett intilliggande badrum eller wc? Går det?

Detsamma gäller för avloppet, det vill säga hur du skall göra dig av med vatten från köket. Kan du installera ett avlopp på kökets nya placering eller måste du leda bort vattnet till någon annan avloppsstam?

Något du också måste fundera på när du flyttar ett kök är el. Ibland kan det krävas att man placerar kökets nya el på en ny säkring och behöver mata fram nya kablar. Då måste man dra fram el direkt från elskåpet i din lägenhet. Sitter det långt ifrån där du vill placera köket kommer du antingen ha en eldragning utanpå väggen, eller så måste du spåra in elen i väggen.

Checklista för att flytta kök i lägenhet

 • Kontakta din bostadsrättsförening och få godkänt att byta plats på köket.
 • Läs igenom föreningens stadgar.
 • Ta fram ritningar på lägenheten från Stadsbyggnadskontoret.
 • Gör en bygganmälan till Stadsbyggnadskontoret.
 • Kontakta det företag som är ansvariga för OVK i ditt hus.
 • Ta reda på vilken typ av ventilation huset har.
 • Anlita en inredningsarkitekt som tar fram nya ritningar över ditt hem och kök.
 • Ge din bostadsrättsförening uppdaterad ritning över boytan efter köksflytt samt information om ventilation, anslutning till vatten och eventuell påverkan av bärande konstruktioner.
 • Nu är du redo att dra igång med renovering och flytt av kök!

Läs mer om att renovera köket med oss här

  Boka kostnadsfritt digitalt möte


  Fru Bohlins nyhetsbrev

  Inspiration & inredningstips

  Skickar...

  Vad kul att du vill prenumera på vårt nyhetsbrev!
  Vänligen bekräfta din prenumeration i mejlet du får till din inkorg.

  Din prenumeration kunde inte läggas till. Försök igen senare.