Digitalt & Kostnadsfritt
Boka möte

Totalrenovering

Att genomföra en totalrenovering av sitt hem är ett stort projekt som kräver många beslut och ett övergripande grepp genom hela processen. Vid en totalrenovering ser man över samtliga ytor i bostaden. Antingen väljer man att byta ut tex golv, kök och innerdörrar eller så beslutar man istället att slipa och pigmentera golven, måla innerdörrarna och kanske byta luckor, bänkskiva och vitvaror i köket.

Ett första steg är att ta fram ritningar och en detaljerad plan för sin renovering. Viktigt är att redan innan renoveringen startar ta beslut kring färgsättning, material och produkter som tex golv, snickerier, strömbrytare etc. Nästa steg är att upphandla priser från hantverkare som ofta omfattar alla hantverksgrupper såsom snickare, plattsättare, elektriker, målare mfl. Därefter är det dags att sammanställa alla priser för att få fram en totalkostnad. I samband med att man planerar för att totalrenovera är det också bra att tillsammans med byggentreprenören ta fram en realistisk tidsplan. Innan renoveringen sätter igång är det läge att beställa allt material och alla produkter samt planera för när dessa skall levereras.

Ytskiktsrenovering vs totalrenovering. Vad är skillnaden?

En totalrenovering omfattar ofta att man byter ut alla ytskikt och gör om från grunden. Nytt kök, nytt badrum, nya golv, nya innerdörrar, ny förvaring. Ofta ses elen över och uppgraderas och eluttag och brytare byts ut. Vid en ytskiktsrenovering handlar det ofta om att man målar om väggar, tak och snickerier och slipar och pigmenterar golv. En uppfräschning alltså.

totalrenovering stockholm

Krävs det bygglov?

Normalt krävs bygglov för byggnader, tillbyggnader och vid vissa andra ändringar av byggnader. Det krävs även bygglov för bland annat murar, plank och parkeringsplatser utomhus. Ibland måste du göra en anmälan även om du inte behöver bygglov. För att få reda på om det du vill bygga kräver bygglov eller anmälan kontakta din kommun.

När behöver du göra en bygganmälan? Här är några exempel:

 • Rivning av en byggnad eller en del av en byggnad
 • Nybyggnad eller tillbyggnad som har undantagits från krav på bygglov
 • Avsevärd ändring av planlösning eller nedtagning av bärande vägg
 • Installation eller väsentlig ändring av eldstad, rökkanal eller ny ventilation
 • Ändring av placering av vatten och avlopp
 • Uppförande eller tillbyggnad av en komplementbyggnad eller ett komplementbostadshus på högst 30 kvadratmeter, så kallat attefallshus
 • Ändring av en komplementbyggnad så att den blir ett komplementbostadshus på högst 30 kvadratmeter, så kallat attefallshus
 • Tillbyggnad på högst 15 kvadratmeter av ett en- eller tvåbostadshus eller
 • Bygga två takkupor på ett en- och tvåbostadshus som inte redan har takkupor
 • Inredning av ytterligare en bostad i ett enbostadshus

Totalrenovering i Stockholm? Vi hjälper dig.

Boka ett kostnadsfritt möte med oss om du planerar att genomföra en totalrenovering. Vi kan hjälpa dig hela vägen – från ritningsframtagning, designkoncept, upphandling till projektledning av renoveringen samt inköp och leverans av allt material och alla produkter.

Se tidigare totalrenoveringar vi utfört

Totalrenovering Stockholm – Färgstarkt på Östermalm

Totalrenovering Stockholm – Sekelskiftesvåning i Vasastan

Totalrenovering Stockholm – Harmoni och lyx på Östermalm

  Boka kostnadsfritt digitalt möte


  Fru Bohlins nyhetsbrev

  Inspiration & inredningstips

  Skickar...

  Vad kul att du vill prenumera på vårt nyhetsbrev!
  Vänligen bekräfta din prenumeration i mejlet du får till din inkorg.

  Din prenumeration kunde inte läggas till. Försök igen senare.