Digitalt & Kostnadsfritt
Boka möte

Smarta tips inför din köksrenovering

Köket har kommit att bli den plats där vi samlas för att umgås efter arbetsdagen och skolan; bostadens nya vardagsrum. Förut var köken ofta orienterade kring rummets väggar, och vid matlagning har man tvingats vända ryggen mot övriga familjemedlemmar och gäster. Men i takt med att köket blivit en allt mer social plats har intresset för köksöar ökat. Den här lösningen tillåter dig att utöva magi bakom grytorna samtidigt som du har möjlighet att vara delaktig i samtal med andra personer i rummet. Det finns dock inte alltid utrymme för en köksö. De kan då vara aktuellt med en bordsförlängning eller varför inte planera för en mysig sittbänk där man kan hänga innan maten?

Köket är helt enkelt hjärtat av ditt hem och det ställs därmed höga krav på dess utformning och användbarhet. Rummet ska vara inbjudande och förmedla en känsla av hemtrevnad. Med dagens stora köksutbud kan det däremot vara svårt att bestämma sig för vilket typ av kök man vill ha och de kan då vara fördelaktigt att ta hjälp av en inredningsarkitekt. De har goda vanor av köksplanering och vet vad som är extra viktigt att tänka på när det gäller avställningsytor, förvaring och avstånd o.s.v.

Fru Bohlin har lång erfarenhet av design och renoveringar och kan bidra med kreativa renoveringstips för köket. Tillsammans med dig skräddarsyr vi ett personligt, funktionellt och trivsamt kök som uppfyller dina behov och dina önskemål.

Tänk på dessa punkter innan du renoverar ditt kök

Köket är en plats där du spenderar tid med nära och kära, där du bakar tillsammans med barnen och där du brygger ditt kaffe på morgonen. Du spenderar helt enkelt mycket tid i denna del av hemmet och därav bör du lägga lite extra kärlek på detta rum vid en renovering. Till en början kan projektet verka enkelt, men det finns många fler aspekter att ta hänsyn till förutom valet av väggfärg och vitvaror. Nedan följer 13 tips på hur en köksrenovering planeras och genomförs på bästa sätt:

Hitta inspiration för ditt kök

Plocka fram foton, ritningar/måttskisser och tänk ut möjligheter till förändring och förbättring. Läs inredningsmagasin, läs på nätet, besök köksutställningar, titta igenom kataloger, prata med vänner som gjort om sitt kök och hör vad de är extra nöjda och missnöjda med.

Vilka behov?

När du ska renovera ditt kök är ett tips att fundera på hur du faktiskt använder rummet. Bakar du ofta? Brukar du laga mat ensam eller tillsammans med någon och hur ofta har du gäster på besök? Det är också relevant att fundera på om du använder köket enbart för matlagning eller om du också använder rummet som arbetsplats eller myshörna. Om du ofta gör storkok eller köper många frysta livsmedel kan en extra stor frys vara en god investering. Kanske är en extra bred häll ett måste, eller så önskar du en ångugn. Är du ute efter att skapa en trivsam plats med social interaktion bör du fokusera på en öppen yta med gott om sittplatser. Utgå hela tiden ifrån dina specifika behov när du planerar inför en köksrenovering.

Förutsättningar?

När du ska renovera ditt kök är det en god idé att se över hela planlösningen för huset. Hur är din bostadsyta disponerad? Vilka rum ligger närmast köket? Om det är möjligt är det alltid trevligt att samla de sociala ytorna i en bostad, såsom kök och vardagsrum. Det är även härligt att enkelt kunna komma ut i trädgården eller på balkongen från sitt kök på sommarhalvåret.

Vad har du för budget?

En köksrenovering kan se ut på många olika sätt och så även kostnaden för renoveringen. Vid planeringen av projektet är det väsentligt att i ett tidigt stadie beröra ämnet om kommande utgifter. Att sätta en budget för din köksrenovering gör det enklare att hålla koll på pengarna och det minskar risken för oväntade kostnader.

Gå noga igenom dina ekonomiska gränser. En renovering av köket kan innebära att väggar flyttas, att golvet byts ut, att de målas, att ny el dras eller att befintlig bostad byggs ut. Då har du fler kostnader än bara köket att ta hänsyn till.

Behövs bygglov?

Om köksrenoveringen innebär ingrepp i husets bärande konstruktioner, fasader, ventilation, vatten- och avloppssystem eller skorsten måste man ha bygglov från kommunen för att få sätta igång. Blanketter beställer du från kommunen. Bor du i en bostadsrätt behöver du även kontakta din förening.

Vilken stil?

I planeringsfasen är det viktigt att fundera på vad för typ av stil du vill ha i ditt kök. Drömmer du om ett lantkök med vackra bänkskivor av trä eller lutar det åt ett sekelskifteskök med marmor och höga väggskåp? Eller är du mest intresserad av ett modernare alternativ? Oavsett vilka preferenser du har är ett köksrenovering tips att undvika de mesta spektakulära trenderna. Orangea köksluckor kanske känns hett och spännande just nu, men förmodligen inte om ett år. Välj så neutral bas som möjligt och jobba istället med trendiga detaljer. Möbler, lampor och mattor är lättare att byta ut än ett helt kök.

Planera för dina eluttag

Börja i tidigt skede tänka på var det behövs eluttag. Vart blir den självklara platsen för kaffebryggaren? Vart ska du ha din matberedare när den används? Det är inte lätt att ta smarta och snabba beslut när elektrikern väl är på plats. Bestäm även hur eluttagen och strömbrytarna ska se ut och tänk på att det alltid behövs fler uttag än man tror.

Elkontakter är kanske inte de vackraste detaljerna i köket. Om du inte vill att dem ska sticka ut för mycket är det en god idé att välja en modell med simpel utformning och neutral färg. Om du inte vill att de ska synas alls finns även smarta pop-up uttag som går att fälla in i bänkskivan. Ifall du däremot ser elkontakter som en inredningsdetalj kan du såklart välja en mer iögonfallande variant.

Förvaring

Tänk noga igenom vad som behöver förvaras i köket och fundera på om det finns saker du inte vill ska synas. Kanske är du sugen på att ha en del öppen förvaring för annat som du gärna visar? Sträva efter att allt ska vara så lättillgängligt som möjlig. Undvik djupa skåp som sväljer dina prylar så effektivt att du tappar kontrollen över dem. Att förvara i lådor istället för högskåp ger ett luftigt och praktiskt kök. Mycket mer än du tror kan förvaras i lådor och det är betydligt mer lättöverskådligt än i ett högskåp med fasta hyllplan.

Belysning

Ljus har effekt på vårt välmående, ofta utan att vi ens lägger märke till det. Tänk bara på hur mycket bättre du mår när solen skiner eller när brasan tänds en kall vinterkväll. Ljuset i din bostad har också en inverkan på ditt välmående och alla rum behöver behaglig belysning. Ett tips när du ska renovera ditt kök är därför att lägga energi på ljussättningen för att skapa en trivsam och funktionell miljö. Fundera på var du behöver arbetsljus, om du vill ha mysbelysning eller om du föredrar infällda spottar i taket som du med hjälp av en dimmer enkelt kan dämpa och justera ljuset på. Det är också en bra idé att i ett tidigt stadium planera var du vill ha ditt köksbord för att kunna placera takuttag för bordslampan på ett bra sätt.

Inred ditt kök

När du inreder ditt kök är målet att få ett väl genomtänkt och enhetligt resultat. Kökssnickeriet ska fungera ihop med bänkskivan, golvet, stänkskyddet samt kulören på väggarna. Även övriga inredningsdetaljer som möbler, textilier, lampor och mattor bör passa tillsammans. Det kan vara svårt att få alla detaljer att stämma och det kan därför vara bra att samla inspiration från för- och efterbilder från andras renoveringsprojekt.

Välj rätt bänkskiva

Att välja rätt bänkskiva till köket är ett stort beslut. Det är många aspekter som måste vägas in när det kommer till val av bänkskiva. Utbudet är stort och materialen att välja emellan är många. Du kan bl.a. välja en skiva i granit, trä, laminat, kalksten eller marmor. Tänk på att den ska användas varje dag i många år och gå igenom dina förväntningar på bänkskivans hållbarhet. Välj ett material som matchar ditt kök och övriga inredning i din bostad och ta reda på vilken skiva som både håller längst och kräver minst underhåll.

Gyllene triangeln

För att köksarbetet ska flyta så smidigt som möjligt i ditt nya kök är det bra att utgå från kökets gyllene triangel – förhållandet mellan diskho, kyl och spis.

Om du har utrymme för en köksö är det en bra investering på många sätt. En köksö maximerar de sociala förutsättningarna i ditt kök och ger dig såväl extra arbetsyta som förvaring. Om den däremot är felplacerad kan de bli ett problem när det kommer till arbetsflödet i köket. En bra idé är att låta installera spis och diskho i köksön, för att på så sätt göra den till en funktionellt integrerad del av köket.

Att placera ugn och micro i hög höjd har många fördelar och det ser proffsigt ut att samla dem i ett högskåp. Det kan även vara fördelaktigt att höja upp diskmaskinen för att lättare kunna fylla och tömma den utan att behöva böja så mycket på ryggen, eller varför inte planera för två diskmaskiner?

En köksfläkt fyller en viktig funktion men utgör även en stor del av kökets stil. En del gillar stora spiskåpor och andra vill ha en fläkt som fälls in under väggskåp eller som åker ner i bänkskivan. Utbudet är stort och det finns några saker du bör tänka på när du väljer köksfläkt. Den ska ha ett bra osuppfång och ljudnivån ska vara rimlig. En bra fläkt ska vara effektiv, tyst, energisnål och lätt att rengöra.

Ge en köksdesigner förtroendet

Det är en god investering att anlita en köksdesigner/inredare. Fru Bohlin har stor erfarenhet av att renovera kök och har många tips att dela med sig av. I vårt arbete tar vi hänsyn till dina önskemål och budget, din bostads förutsättningar och omkringliggande ytor. Ett renoveringsprojekt börjar med ett möte hemma hos dig där vi kartlägger dina behov och önskemål. Vi tar alla mått som vi behöver och går noga igenom bostadens yta. Vidare tar vi fram och presenterar ett komplett förslag som innefattar samtliga delar av ditt kök. Du får se materialprover av kökssnickerier, stänkskydd och bänkskivor och vi går igenom våra val av vitvaror. Vi lägger även fram förslag på färgsättning, möbler och belysning beroende på hur omfattande ditt projekt är samtidigt som du förses med planritning och 3D ritning om så önskas. Vi ritar upp hela rummet med korrekta mått och placerar in väl utvalda möbler för att på ett tydligt sätt förmedla hur rummet kommer att upplevas efter renoveringen.

Kontakta och anlita Fru Bohlin och få professionell hjälp med att renovera och utforma ett funktionellt och trivsamt kök.

  Boka kostnadsfritt digitalt möte


  Fru Bohlins nyhetsbrev

  Inspiration & inredningstips

  Skickar...

  Vad kul att du vill prenumera på vårt nyhetsbrev!
  Vänligen bekräfta din prenumeration i mejlet du får till din inkorg.

  Din prenumeration kunde inte läggas till. Försök igen senare.