Det här kan vara bra att tänka på när du ska välja material till din bänkskiva
Laminat
Bänkskivor av laminat har vanligtvis en kärna av MDF eller spånskiva med en tunn toppyta bestående av papper, fenolharts och melamin som pressas samman under ett högt tryck. Detta toppskikt finns med en mängd olika färger och mönster. På bänkskivans kanter limmas en kantlist som ofta kan matchas eller få en kontrast mot toppytans färg och mönster
- Pris: Priset för en laminatskiva är lågt jämfört med andra typer av bänkskivor.
- Fördel: Lågt pris, den flexibilitet som finns att få på toppytans färg och mönster samt att den är underhållsfri
- Nackdel: En bänkskiva i laminat är fuktkänsligt i skarvarna samt att skador kan uppkomma relativt lätt och därmed är risken för fuktskador stor. Laminat är värmekänsligt.
- Montering: Sågas och monteras med vanliga träverktyg av snickare eller händig hemmafixare
- Underhåll: Inget
Kompaktlaminat
Till skillnad mot laminat har kompaktlaminat ingen träbaserad kärna som kan bli fuktskadad, utan är istället helt gjort av papper och fernolharts som tål vatten betydlig bättre
- Pris: Priset för kompaktlaminat är lite högre än laminat men betydligt lägre än övriga bänkskivematerial.
- Fördel: Samma som laminat
- Nackdel: Samma som laminat
- Montering: Samma som laminat
- Underhåll: Inget
Rostfritt
- Pris: Det finns rostfri bänkskivor i olika prisklasser. De billigare alternativen går inte att få i valfria mått samt andra begränsningar, medan de varianter som kostar lite mer kan måttbeställas med olika vaskar, hörnmöten, bakkantlister och droppkanter som svetsas och bockas efter önskemål.
- Fördel: En rostfri bänkskiva är tålig och lätt att rengöra. Rostfritt stål är dessutom det mest hygieniska valet till köket.
- Nackdel: En rostfri yta kan lätt bli repig, och i värsta fall bucklig om man placerar heta grytor på bänken.
- Montering: Monteras med lim eller skruv underifrån. Kan ej kapas till i efterhand, vilket gör att en uppmätning bör göras
- Underhåll: Inget
Massivt trä
Bänkskivor av massivt trä är ofta ett förstahandsval för dem som önskar ett inslag av robust, traditionellt kök med varm känsla. Att tänka på är de skillnader mellan olika kvalitéer och träslag som finns. Lägre pris är ofta träskivor med mindre ihop limmade stavar i billiga träslag som ger en mindre slitstark yta där fiberresning är vanligt. Dyrare bänkskivor i trä har ofta bättre träkvalité, bättre ytbehandling och ett mer exklusivt utseende med länge ihop limmade trästavar, starkare fogning och dyrare träslag.
- Pris: Varierande beroende på träslag, kvalitet och tillverkare
- Fördel: En gedigen bänkskiva i trä är hållbar och tidlös. Den mjukar upp och ger ett varmt intryck i köket. Träet åldras vackert och är hållbart i längden om bänkskivan sköts. En annan fördel är också att skivan går att slipa om, vilket förlänger livslängden ytterligare.
- Nackdel: Trä kan vara känsligt mot starka rengöringsmedel, fläckar och smuts. De kräver också ett visst underhåll med exempelvis olja för att livslängden ska bli så lång som möjligt.
- Montering: Sågas och monteras med vanliga träverktyg av snickare eller händig hemmafixare.
- Underhåll: Regelbundet underhåll med tex olja
Naturesten : Marmor, Kalksten & Granit
Bänkskivor av natursten har blivit oerhört populärt och är idag det främsta valet för de flesta som investerar i en ny skiva. Det finns en hel uppsjö av olika naturstenar, men de vanligaste är marmor, kalksten och granit.
Marmor: Vanligast är Carrara marmor från Italien. Dessa skivor har en mörkgrå ådring samt en botten som skiftar mellan vit och ljusgråa toner. Det finns även svart, brun, grön marmor. Alla är dock inte helt lämpliga till köksbänk
Kalksten: I kalksten finns det vanligtvis fossiler som hjälper till att skapa varierande mönster. Portugisisk kalksten är lite mörkare i färgen, tysk kalksten är något ljusare och kalksten från italien är gråsvart.
Granit: Granit är det allra hårdaste och tåligaste materialet av de olika naturstenarna. Till skillnad från marmor och kalksten tål materialet även sura ämnen och starka rengöringsmedel.
Pris: Stort spann beroende på vilken sten man väljer. Carrara Marmor och vissa Kalkstenar är de som har lägst pris.
- Fördel: Vackert material! De är mycket värmetåliga, lätta att rengöra och tåliga överlag
- Nackdel: Marmor och kalksten är känsliga mot syror som vinäger, vin, citron och läsk m.m. Syran fräter lite på ytan vilket ger en matt “fläck”. Därför rekommenderar vi att ha en matt yta på sten från början vilket gör att dessa märken syns mindre.
- Montering: Ska helst göras av en behörig montör. Går ej att bearbeta på plats förutom mindre håltagning. Uppmätning är att föredra.
- Underhåll: Använd inte starka rengöringsmedel utan istället använda milt diskmedel eller såpa. Skivorna bör också oljas in med en tunn specialolja ett par gånger per år för att ”mätta” ytan.
Corian
Bänkskivor av Corian har idag blivit ett populärt val. Corian är ett vackert och hållbart material som består av naturliga mineraler, akryl och pigment.
Materialet kännetecknas av sin höga kvalitet som står emot både fläckar, fukt och repor väldigt bra. Det är också väldigt lättskött. Corian är väldigt flexibelt, vilket gör att det kan fogas och designas i princip hur som helst. Materialet går att skarva och skarvarna syns inte samt att skivan blir helt tät.
- Pris: Likt natursten så hör bänkskivor av Corian till de dyrare alternativen.
- Fördel: Corian erbjuder stora variationsmöjligheter, det finns nästintill oändligt med färger och utföranden. Bänkskivan tillverkas i ett stycke utan skarvar vilket gör att du kan designa din bänkskiva precis som du vill. Corian tål de flesta vätskor.
- Nackdel: Corian är känslig för varma grytor och vätskor med syra. Kan bli repig, dock kan repor till viss del slipas bort.
- Montering: Ska någon del skarvas görs detta av en behörig montör. Materialet kan annars sågas och bearbetas med träverktyg.
- Underhåll: Inget
Kompositsten – Kvartskomposit
Bänkskivor i kompositsten är ett alternativ som blivit allt mer populärt under de senaste åren. Kvarts är ett industritillverkat material som skapas genom att sten och bindemedel blandas ihop till en massa. Därefter pressas och gjuts materialet till form av en skiva.
- Pris: Priset landar på ungefär samma som natursten
- Fördel: Kompositsten är oerhört hållbart och tåligt. Till skillnad från natursten så finns det inga öppna porer där bakterier kan komma in. Något som både gör materialet väldigt enkelt att rengöra, men också hygieniskt. Finns i en stor mängd olika färger, tunna tjocklekar som t.ex. 12mm samt längre längder
- Nackdel: Kompositsten är lite känsligt mot hög värme.
- Montering: Ska helst göras av en behörig montör
- Underhåll: Inget
Dekton
En annan typ av kompositsten som används i bänkskivor är Dekton. Detta är det mest tåliga material och sammanställs med råvaror som också används för att skapa glas, porslin och kvartsytor. Detta skapar en extremt tålig yta som både står emot repor, värme och fläckar från exempelvis vin, kaffe, märkpennor och rost.
- Pris: Priset för en dektonskiva ligger högre än övriga material
- Fördel: Fläckbeständighet, mycket reptåligt, färgstabilt,
- Nackdel:
- Montering: Ska helst göras av en behörig montör
- Underhåll: Inget
Betong
Bänkskivor i betong ger en speciell karaktär med varierande färg, mindre håligheter och ruffa kanter. De kan antingen gjutas på plats eller gjutas på distans efter ritning.
- Pris: Många som är ute efter en bänkskiva av betong väljer att gjuta den själv, vilket är ett billigt alternativ men kräver mycket arbete. Om du väljer att beställa en så kan priset dock lätt dra iväg.
- Fördel: Betongskivan tål värme och även de flesta vätskor om skivan impregneras och underhålls på rätt sätt. Ytan brukar antingen oljas för en mer naturlig men ömtåligare yta eller klarlackas för en mer hållbar behandling.
- Nackdel: Hård och lite ojämn yta som lätt kan förstöra porslin. Ytan kan också lätt bli repig.
- Montering: Görs oftast av leverantören av betongskivor
- Underhåll: Lackas eller oljas efter behov.