Det här kan vara bra att tänka på när du ska välja material!

1. Bänkskiva i laminat
Pris: Jämfört med andra typer av bänkskivor så är en bänkskiva i laminat ett billigt alternativ.

Fördel med laminat: Billigt, men kan ge illusion av ett dyrare material. Tåligt. Då priset är relativt lågt, är det något för den förändringsbenägna.
Nackdel med laminat: En bänkskiva i laminat är fuktkänsligt i skarvarna, åldras inte vackert.
Passande inredningsstil: En bänkskiva i laminat passar i alla kök beroende på vilken typ av laminatskiva du väljer. Perfekt om du vill komma undan med en hyfsat billig bänkskiva.

2. MARMOR & KALKSTEN
Pris: En bänkskiva i marmor och kalksten är dyrt.

Fördel med marmor och kalksten: Både kalksten och marmor är vackert, tidlöst och neutralt, vilket gör att en bänkskiva i marmor eller kalksten passar de flesta inredningsstilar och övriga färgval i köket. Både kalksten och marmor tål värme. Dock är det av yttersta vikt att impregnera bänkskivor av marmor och kalksten för att de ska stå emot diverse spill av olika vätskor.
Nackdel med marmor och kalksten: Marmor och granit är känsliga för syror (vinäger, vin och citron tillexempel), kan bli naggat av vassa/hårda föremål. Hårt material, porslin och glas kan gå sönder om man tappar mot skivan.
Passande inredningsstil: Både marmor och kalksten är neutrala och oftast ljusa vilket gör att dessa bänkskivor passar till de flesta stilar och färger. Det man kan tänka på är att inte välja en blank marmor till högblanka luckor, det är alltid fint med kontraster.

3. GRANIT
Pris: En bänkskiva i granit är dyrt, dock prisvärt över tid då en bänkskiva i granit i princip håller för evigt.

Fördelar med granit:Rent utseendemässigt är en bänkskiva i granit stilren, klassisk och elegant. Rent praktiskt är granit ett mycket hårt och tåligt material som står pall det mesta. Granit har dessutom lång livstid.
Nackdelar ned granit: I och med att granit är ett hårt material så finns risk att glas och porslin kan gå sönder om du tappar det på bänkskivan. En bänkskiva i mattslipad granit kan bli repigt.
Passande inredningsstil: En högglansig granitskiva ger ett lyxigt intryck, och den blanka skivan mot högglansiga skåpluckor kan kännas modernt och nästan lite futuristiskt. Svart granit i ett bistrokök passar alldeles utmärkt.

4. ROSTFRITT
Pris: Standarddiskbänkar i rostfritt är relativt billiga, specialdesignad däremot dyr.

Fördelar med en bänkskiva i rostfritt: En rostfri bänkskiva är klassisk, tålig och tidlös, och en rostfri bänkskiva från till exempel Ikea är ett billigt alternativ.
Nackdelar med en bänkskiva i rostfritt: En rostfri yta kan lätt bli repig, och i värsta fall bucklig om man placerar heta grytor på bänken.
Passande inredningsstil: Standardskivan passar i alla kök, den är tidlös och stiloberoende. Väljer du en designad bänkskiva passar den med fördel i ett modernt minimalistiskt kök, men även i ett bistrokök. Stora ytor med rostfritt för tankarna till ett industrikök.

5. TRÄ
Pris: Varierande beroende på träslag, kvalitet och tillverkare – där allt från prisvärt till dyrt förekommer.

Fördelar med en bänkskiva i massivt trä:En gedigen bänkskiva i trä är hållbart och tidlöst, som mjukar upp och ger ett varmt intryck i köket. Träet åldras vackert och är hållbart i längden om bänkskivan sköts.
Nackdelar med en bänkskiva i massivt trä: Trä kan vara känsligt för fläckar och fukt. En bänkskiva i trä kräver ett visst underhåll för att hållas snyggt.
Passande inredningsstil: En bänkskiva i ett neutralt träslag – exempelvis ek – passar i de allra flesta kök, väljer du en valnötsskiva blir stilen mer modern och exklusiv.

6. BETONG
Pris: Gjuter du din egen skiva får du ner priset rejält, annars är en bänkskiva i betong dyrare än man kan tro.

Fördelar med en bänkskiva i betong:Betong tål värme och de flesta vätskor (om du är noga med underhåll, bänkskivan måste impregneras), dock är betong i sig rufft och oftast inte helt perfekt, så lite fläckar här och där är inget att bry sig om.
Nackdelar med en bänkskiva i betong: Betong ger en hård bänkyta som gör att porslin och glas kan gå sönder. Betongytan kan bli repig och fläckas av vätskor med syra, som vin och vinäger.
Passande inredningsstil: En bänkskiva i betong kan fungera som en läcker kontrast i ett kök där man annars inte hade väntat betong. Våga blanda material, och våga bryta av det perfekta med den icke perfekta betongen.

7. CORIAN
Pris: Dyrt.

Fördelar med en bänkskiva i corian: Corian erbjuder stora variationsmöjligheter, det finns nästintill oändligt med färger och utföranden. Bänkskivan tillverkas i ett stycke utan skarvar vilket gör att du kan designa din bänkskiva precis som du vill. Corian tål de flesta vätskor.
Nackdelar med en bänkskiva i corian: Corian är känslig för varma grytor och vätskor med syra. Kan bli repig, men dessa kan till viss del slipas bort.
Passande inredningsstil: Corian är något för dig som vill bestämma helt hur din bänkskiva ska se ut och vara formad. Corian känns modernt, slimmat och stilrent.

8. GLAS
Pris: Prisvärt.

Fördelar med en bänkskiva i glas: Glas går att få i många olika färger och mönster, kan dessutom kombineras som stänkskydd. Glaset är mycket tåligt mot värme och nötning, samt väldigt lättskött.
Nackdelar med en bänkskiva i glas: Glaset kan repas.
Passande inredningsstil: Glas passar i ett modernt och stilrent kök

Kontakta oss!

    Jag är intresserad av:
    Kontakta oss för att boka ett digitalt offertmöte!