I det öppna landskapet finns olika möjligheter när det gäller kontorsbelysning, och det är personalens och verksamhetens behov som måste styra. Men oavsett val av armaturer, ska
ljusnivån på arbetsytan vara minst 500 lx. Belysningen utanför arbetsområdet skall sedan anpassas till de förutsättningar som gäller inom arbetsområdet.
Det är bra med en pendlad takbelysningslösning över de ytor som används som arbetsplatser. De pendlade armaturerna med ett direkt/indirekt ljus ger en bländfri och behaglig arbetsmiljö för den enskilde.
Om ni har ett hybridkontor, där möbleringen ofta ändras kan ni välja att sätta en generell belysning som uppfyller kraven till det omgivande fältet samt addera lampor av mindre storlek som är enkla att flytta runt
I ett öppet kontorslandskap är det inte säkert att alla kan sitta vid ett fönster. För att ge kroppen en känsla av dagsljus och rumsskapande, rekommenderas därför ett välkomponerat omfältsljus. Studier visar att det ökar välbefinnandet för den som vistas i rummet. Detta kan man uppnå med bland annat spotlights eller såkallade wallwasher utmed väggarna. Armaturer med direkt/indirekt ljus ger också ett väl belyst tak som bidrar till rätt förhållande mellan armatur och tak.
Vi påverkas mer av belysningen än vad vi kan tro och desto mer på våra arbetsplatser. För att vår koncentration och välmående ska vara på topp under hela arbetsdagen krävs rätt förutsättningar ergonomisk belysning. Dålig belysning kan orsaka problem som ögonbesvär, muskelspänningar och trötthet. Så det är viktigt att inte bara välja belysning för att den passar in i inredningen utan även för att den ska fylla rätt behov beroende av placering och funktion.
Belysning delas ofta in i tre grupper: Dagsljus, allmänbelysning och punktbelysning. I ett mötesrum krävs en viss typ av belysning, i ett kontorslandskap en annan. Till loungen väljer man belysning som ger en rogivande och välkomnande atmosfär.
Komplettera därutöver med rumsskapande belysning i form av golvlampor, bordslampor och pendlade armaturer.